lauantai 7. kesäkuuta 2014

vihdoinkin koiratanssia!

Jes, meidän toive kuultiin, ja päivä ennen koiratanssi-kurssin alkupäivämäärää mukaan viimein ilmoittautui kolmas kurssillainen, ja kurssi järjestettiin kuitenkin lopulta :)
Paikkana siis on Tapiolassa sijaitseva Silkkiniitty, kyseessä on siis ulkokurssi ja Taitoa Tassuihin-koulun järjestämä. Opettaja Marianne on ennestään meille tuttu pentuagilitystä, ja sain siinä samalla myös kysyttyä hiukan heillä pyörivistä jatkuvista agility-ryhmistä tulevaa ajatellen. Olisi niin ihanaa kun olisi treenejä säännöllisesti, ilman että vähän väliä pitäisi olla etsimässä uutta kurssia edellisen loppuneen tilalle! Mutta ei meillä kyllä koiratanssikaan missään nimessä tule tähän yhteen kurssiin jäämään, hieman kuitenkin pitää ehkä vuorottain näitä lajeja ottaa lukujärjestykseen, ihan jo kukkaroakin ajatellen. 

Mutta mitä sitten on koiratanssi? Se on luovaa tottelevaisuutta, jossa yhdistyy koirankoulutustaidot sekä taiteellinen ilmaisu. Koiratanssia voi lähteä harrastamaan kuka tahansa, tosin yleisempää se on pienempien koirien kanssa, joista yleensä tuota ketteryyttä löytyy vieläkin enemmän. Lajin tavoitteena on vahvistaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja tuoda se esiin luovalla ja myös katsojaa viihdyttävällä tavalla. 
Koiratanssissa voi monien muiden lajien tavoin lähteä kilparadoille asti, lajeina löytyy vapaatanssi (freestyle), seuraaminen musiikin tahdissa (heelwork to music) sekä erikoiskilpailut. Tässä lajissa on aikalailla vain mielikuvitus rajana, että mitä temppuja koiralleen haluaa lähteä opettamaan! 

Tällä meidän kurssilla harjoitellaan vapaatanssia, meillä ei siis ole tunneilla minkäänlaista musiikkia mukana. Mutta siihen vaiheeseen kun pääsee, että tulee musiikki mukaan kuvioihin, on tärkeää osata valita koiran luonteeseen sopiva musiikki. Reippaalle energiselle koiralle ei siis mitään hirveän hidastahtista musiikkia, ja toiste päin!
Eilisellä tunnilla aloitettiin niistä aika perustempuista, ei liian vaativia juttuja siis heti alkuun! Harjoituksista löytyi jalkojen välistä pujottelua, jalkojen väliin istumista, jalkojen välissä eteenpäin kävelyä, ja tästä vielä vaikeampi versio, eli peruuttaminen ohjaajan jalkojen välissä. Peruuttaminen ei ole koiralle millään tavalla luonnollinen tapa liikkua, ja tuo harjoitus olikin ehkä se tunnin haastavin harjoitus. Mutta ujosti ja hieman kangerrellen sieltä kuitenkin oli havaittavissa jo ehkä jopa kolme askelta taaksepäin kerrallaan, ennen kuin koiran pylly taas yhtäkkiä olikin jo pyllähtäneenä maahan... ;)
Vielä harjoiteltiin näiden lisäksi myös ympäri menoa, meillä se onkin ollut zaran yksi vakiotempuista jo pidemmän ajan. TOSIN! Vain oikealle päin pyörähtäessä, vasen puoli on täysin vauvan kengissä vielä, siinä meillä siis riittää kotiläksyä. Haastetta tässä tulee myös olemaan keksiä kaikille eri tempuille vihjesana ja merkki, jotta koira oppisi pikkuhiljaa hyvin pienistä vihjeistä tietämään mitä ohjaaja siltä haluaa. Ympäri menoon olen esimerkiksi ottanut käskysanaksi ihan tuon sanan ympäri, ja siinähän tulikin sitten pieni tänka på, että minkä vihjesanan antaisin vasemmalle päin pyörähtäessä. Lopulta päädyin sanaan ämpäri... ;) 
Ihan viimeisenä harjoituksena tehtiin vielä hieman lisää pyörähdyksiä, ja tässä tuli myös ohjaajalle ensimmäinen "tanssiliike", eli sekä koira että ohjaaja pyörähtivät samanaikaisesti itsensä ympäri! Homma sujui erittäin loistavasti oikealle pyöriessä, mutta ohjaajan kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää saada koira oppimaan myös tuo "ämpäri"-käsky a.s.a.p sillä hieman meinaa pää mennä pyörälle vain yhteen suuntaan pyöriessä..! Nyt meillä jokatapauksessa on monia hyviä treenivinkkejä, joita olisi suunnitelmissa lähteä Zaran kanssa nyt viikonloppuna tuohon lähiniitylle treenaamaan ensi tuntia varten :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti